Görselde Hissedilebilir Zemin görünmektedir.

Daha önce bir metro veya tramvay istasyonunda bulunmuşsanız ya da şehir merkezlerinde özel bir kaldırıma rastlamışsanız yükseltilmiş dikdörtgen çizgilerle çizilmiş özel sarı bir yolun olduğunu fark etmiş olmalısınız. Bu özel sarı yol hissedilebilir zemin adı verilen yoldan oluşmaktadır. Amacı görme engelli bireylere navigasyon niteliği taşımaktadır.

Bu sarı hissedilebilir zemine  hissedilebilir yüzey veya kılavuz fayans adı da verilir. Hissedilebilir zemin görme engelli yayaları yönlendirmek veya uyarmak için istasyonlarda, hava alanlarında, kaldırımlarda, kamuya açık bir çok alanda kullanılır. Herkesin bilmesi gereken en önemli husus hissedilebilir zeminden oluşan her yol görme engelli insanlara özeldir. Hissedilebilir zemin sayesinde görme engelli insanlar gidecekleri yerlere daha bilinçli ve daha güvenli bir şekilde ulaşırlar.

Hissedilebilir Zemin

Hissedilebilir zemin genellikle sarı renkli olmakla beraber bazen kırmızı renkli olarak da karşımıza çıkabilir. Bunun en önemli nedeni bazı görme engelli bireylerin görme yüzdelerinin az da olsa var olmasıdır. Çoğu görme engelli bireyin görüş yüzdesi sıfır değildir. Görme engelli bireylerin görebileceği en muhtemel renkler seçilerek hissedilebilir zemin oluşturulur.

Hissedilebilir zemin oluşturulurken kullanılan iki tip kalıp vardır. Bunlardan ilki dikey olarak sıralanmış hissedilebilir zeminlerdir. Dikey yükseltilmiş kalıplar düz yerleri gösterir ve hangi yönde daha güvenli yol alınabileceği konusunda rehberlik ederler. İkinci hissedilebilir zemin kalıbı ise yuvarlak bir karodan oluşmuş olandır.

Yuvarlak noktalı hissedilebilir zeminler “uyarı” blokları, kenarları, köşeleri veya daha fazla dikkat gerektiren yerleri vurgulamak amaçlı kullanılır. Hissedilebilir zeminler, görme engelli bireyleri t geçitlerinde veya merdivenlerde oluşabilecek kazalardan ve diğer ilgili tehlikelerden uzak tutmaya yardımcı olur.

Hissedilebilir Zemin Mucidi Seiichi Miyake

Görselde hissedilebilir zemin mucidi
Görselde hissedilebilir zemin mucidi

Hissedilebilir zeminler 1965 yılında Seiichi Miyake tarafından geliştirilmiştir. Hissedilebilir parke ilk kez 1967 yılında Japonya’nın Okayama şehrinde bir caddede tanıtılmıştır. Kullanımı yavaş yavaş Japonya’da ve daha sonra dünyaya yayılmıştır. Son yıllarda artık bir standart halini almıştır.

Hissedilebilir zeminlerin günümüz yaşantısında her alanda bulunması bir avantajdır. Görme engelli insanların yaşamı korka korka yaşamalarının önüne geçmesinin en büyük destekçisi olan hissedilebilir zemin uygulaması çoğu bireyin kendine olan güvenini de tazelemiştir.

Hissedilebilir zeminlerin bulunmadığı alanların tespit edilip bildirilmesi de önemli bir husustur. Kullanımı ve görüntüsü oldukça zarif olan bu yollar çağımızın en düşünceli adımıdır. Unutmayalım ki görme engelli veya değil her birey toplumun bir parçasıdır.

Ve toplum üyelerinin yaşam koşulları en üst seviyede tutulmalıdır. Hissedilebilir zemin görme engelli bireylerin yaşamları kolaylaştırmayı sağlayan adımlardan sadece bir tanesidir ve bu adım görme engelli bireyler için oldukça önemlidir.

Diğer Yazılar