Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Teknik Şartnamesi

Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Teknik Şartnamesi öne çıkarılan

Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Teknik Şartnamesi engelli bireylerin güvenliği, firmaların ticari amaçları ve uygulanacak iç ve dış mekanların haklarının savunulması adına geliştirilmiş bir şartnamedir. 

Bu tarz şartnameler hemen hemen her sektörde devlet tarafından firmalara yapılması/uygulaması zorunlu kılınan şartname türleridir. Firmalar ticari bireyler kişisel umursamazlıklarından dolayı bazı olumsuz durumlara yol açabilir düşüncesiyle devlet tüm sektörler için bu tarz işlemler, yaptırımlar uygulamaktadır. Peki hissedilebilir yüzey teknik şartnamesi için devletin uyguladığı yaptırım şartnamesi nedir içeriğinde ne gibi başlıklar var? Dilerseniz gelin lafı daha fazla uzatmadan özetleme yapmaya başlayalım.

Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Teknik Şartnamesi

Başlıktan da anlaşılabileceği gibi görme engelliler için hissedilebilir yüzey teknik şartnamesi bulunmaktadır. Bu şartname içerisinde bazı alt başlıklar ve bunlar adına uygulanması gereken özelliklerde madde madde geliştirilmiş bulunmaktadır. 

Bu şartnamede yüzey maddelerinin başlıkları 4 adettir. Yani kılavuz yüzey, paralel dizilimli uyarıcı düzey, kılavuz yüzey (iç mekan tabansız), paralel dizilimli uyarıcı yüzey (iç mekan tabansız) başlıkları adı altında dört farklı konu içerisinde öznel hale getirilmiş bu başlıklar oldukça önemlidir. 

Bu önemin sebebi ise iş ve dış mekanlarda bireylerin farklı hallerde hareket ediyor olmaları. Örneğin iç mekanlarda bazı bireylerin bot yerine ayakkabı ayakkabı yerine yalın ayak yürüme ihtimali düşünülerek dış yapısı, yapıştırma teknikleri ve kullanılan malzemelerine kadar irdelenmiş ve bir düzene oturtulmuştur. Engellilere rehberlik eder diye düşünülerek geliştirilmiş olan bu görme engelliler için hissedilebilir yüzey teknik şartnamesi şu şekil de.

Kılavuz Yüzey 

  1. Hissedilebilir yüzey; bireylerin yürüme işlemini yaptığı yol güzergahını belirtmeli ve görme engellileri bireyleri tam olarak gidecekleri yere kadar yönlendirme işlemini tamamlamalıdır.
  2. Kılavuz yüzeyi adı verilen yüzeyin tam olarak 300x300mm ölçülerine sahip olmak suretiyle üretilmelidir.
  3. Bireylerin kılavuz yüzeye bastıklarında darbeye dayanıklı bir halde üretilmiş olmaları gerekmektedir. 
  4. İç ve dış mekanlar için tam olarak uygun bir tarz da üretilmiş olmaları gerekmektedir.
  5. Kılavuz için kullanılacak olan yapıştırıcı malzeme tam olarak çift kompenantlı PU bazlı yapıştırıcı olmalıdır. vs

Yukarıda yazılmış olan maddeler görme engelli bireyleri güvenli bir şekil de hareket etmelerine yardımcı olacak şartnamenin ilk bölümünde geçen bazı maddelerdir. İçeriğimizin sonunda bu şartname sizlere indirilebilir olarak sunulacaktır. 

Paralel Dizilimli Uyarıcı Yüzey

  • Paralel dizilimli uyarıcı yüzey görme engelli bireyleri yürüme esnasında kent mobilyaları, yolda bulunan seviye farklılıkları konusunda uyarmak görevini üstlenmelidir.
  • Ölçüler 300x300mm oranında profesyonel bir şekil de üretilmelidir. 
  • Yarım kesik kubbe şeklinde olmalıdır. 
  • Yüzey, önemli bir alaşım olan özellikle özel bir alaşım olan termo plastik poliüretan (TPU) olarak geliştirilen malzemelerin kullanılarak üretilmesi gerekmektedir.
  • İç ve dış mekanlara tamamen uygun olarak üretilmiş olup yürüyüş yapan bireyleri basma işlemi uygulandığında rahatsız etmemelidir. 
  • Dış mekan için kaydırmazlık tekniği uygulanarak üretilmiş ya da uygulanmış olmak zorundadır vs.

Hissedilebilir yüzey ürünleri hakkında özet teknik şartname yazılarını yazmaya devam ederken hatırlatmak istediğimiz bir konu bulunmaktadır. Fark ettiyseniz ki şartname tamamen üreticiyi ve kullanacak bireyleri güvence altına almaktadır. 

Tek renk gibi kurallarının olması belki sizleri rahatsız edebilir fakat görme engelli bireylerin yanı sıra az görebilen bireylerde yaşamlarına devam etmek zorunda. Özellikle görme konusunda tamamen değil çok az miktarda olsada görebilen bireylerin yaşamlarını başkalarından yardım almalarına gerek kalmaksızın idam ettirebilmeleri için bu tarz maddelerde konulmak zorunda kalınmıştır. 

Kılavuz Yüzey (İç Mekan Tabansız)

  1. Hissedilebilir yüzey; görme engelli bireyler yürüme güzergahını belirterek onları tam olarak gidecekleri yere önce yönlendirmeli sonrada götürebilmelidir.
  2. Uygulanacak zemin ve ürünün tam üzerinde olacak şekil de üst kısımları düz ve kenarları pahlı olmalı yanı zamanda pahlı olan kısımda yan yana toplam 4 adet paralel çubuk adı verilen belirteç bulunmalıdır.
  3. Çubuk adı verilen şeklin düz sırt genişliği 20-25 mm, alt taban genişliği düz sırttan 10 mm fazla olmalıdır.
  4. Çubukların üst kısımda bulunan ve bu bölgenin sırt uzunluğu 265-275 mm, alt taban uzunluğu ise tam olarak 275-285 mm ölçülerine uygun olmalıdır.
  5. Çubukların yüksekliği 4-5 mm olmalıdır.

Yukarıda bulunan iki ana madde tarzında görme engelliler için hissedilebilir yüzey teknik şartnamesi içerisinde maddeler ve konu başlıkları bulunmaktadır. Bu başlıklar görme engelli bireyler başta olmak üzere şirketlerin ve bireylerin hakları gözetilerek devlet tarafından oluşturulmuş resmi bir şartnamedir. 

Bu şartnameye buradan hızla ulaşabilir ve detaylarını özellikle teknik milimetrik boyutları tek tek inceleyebilirsiniz. 

Aklınıza takılan tüm soru ve sorunlar için bizi 0850 441 0 441 bu numaradan arayabilir ve merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. 

Diğer Yazılar