Hissedilebilir Kılavuz Yüzey

Hissedilebilir kılavuz yüzey

Hissedilebilir Kılavuz Yüzey

Hissedilebilir kılavuz yüzey; çubuk biçiminde kabartılmış ve hareket yönüne paralel olarak kolaylık sağlamak için tasarlanmış yüzeyler olup, görme engelli insanların gideceği tarafa güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlayacak şeritlerdir.

Hissedilebilir yüzeyler, tüm iç ve dış alanlarda uygulaması sağlanabilen görme engelli insanların daha rahat, güvenli ve tek başlarına hareket etmelerini sağlayan aynı zamanda kolaylaştıran polimer malzemeli kabartmalı yüzey kaplama ürünlerine verilen isimdir.
Bu yüzeyler, ayakkabı tabanı ve baston ile hissedilebilen, uygulanan zeminden farklı bir profile sahip olan; elyaf, cam takviyeli, polyester esaslı olan kompozit ürünlerdir. Özel alaşım ve seramik vb. ürünlerden yapılan görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran yüzeylerdir.
Görme engelli vatandaşların dokunma duyularını harekete geçirerek, az gören vatandaşların algılama sistemlerini geliştirerek hayatlarına kolaylık sağlama amacı ile tasarlanmıştır. Zemin ile tezat olan kabartma yüzeylerdir.

Zorunlu bir uygulama olmasının sebebi, görme engelli vatandaşların algılarının güçlenmesi dokunma duyularının gelişmesidir. Bu zorunluluk sayesinde görme engelli bireylere yardımcı olmuş ve hayatlarını kolaylaştırmış oluyoruz. Birçok seçeneği olan bu yüzeyler görme engelli vatandaşların karşılarına çıkabilecek tehlikelerin uyarısını sağlar. Görme engelli vatandaşların özellikle bir başkasına ihtiyaç olmadan yürümesini sağlamak için uygulanır.

İlk olarak Japonya’da uygulanan bu uygulama dünyanın birçok yerinde zorunlu uygulama haline getirilmiştir. Gerek duyulan bütün alanlarda uygulamasının yapılması için hala çalışmalar devam etmektedir.

Hissedilebilir Yüzeylerde Bulunması Gereken Özellikler

Hissedilebilir yüzeylerin üzerlerinde ya da yapılarında bulunması gereken bazı özellikler vardır. Dilerseniz gelin bu özelliklerden kısaca bahsederek sizleri detaylı bilgi sahibi yapmış olalım.

  • Görme engelli vatandaşların varmak istedikleri yerlere hiçbir tehlike arz ettirmeden varmalarını sağlamak.
  • Kolaylıkla hissedilebilir olmalıdırlar.
  • Görsel zıtlık ve hissedilebilir kabartma özelliği sayesinde bitişik bulundukları yerden fark edilebilir olmalıdırlar.
  • Kullanıldığı süre boyunca farkındalığını korumalıdırlar.
  • Ultraviyole ışınlara karşı dayanıklı olmalı ve renkleri solmamalıdır.
  • Görme engelli vatandaşların dışında diğer insanları rahatsız etmeyecek şekilde olmalıdır.
  • Basit ve sürekliliği olmalıdır.
  • Canlılara ve çevreye zarar vermeden üretilmeli hava şartlarına dayanıklı olmalı, özellikle kış aylarında kaydırmaz özelliği bulundurulmalıdır.

Yukarıda yazmış olduğumuz özellikler tam anlamıyla hem engeli olan hemde hiç engeli olmayan insanlar, hayvanlar ve araçlar ön görülerek kurallaştırılmıştır. Genel itibariyle bir insanın takılıp düşmemesi de düşünülmüş, görme engeli olan fakat az da olsa görebilen bireyler için renk kuralı koyma noktasına kadar araştırma geliştirme çalışmaları yapılmıştır. Peki bu ürün ve türevleri tam olarak nerelerde kullanılır?

Hissedilebilir Yüzeylerin Kullanım Alanları

Görme engelli vatandaşların iç ve dış mekanlarda kolaylıkla uygulanabilen kabartmalı yüzeyler olan bu ürünlerin kullanım alanları; yaya geçitleri, metrolar, duraklar, hava limanları, kaldırımlar, kaldırım rampalarının önleri, engeli olan kent mobilyalarının çevreleri, istasyon çevreleri, bankalar, hastaneler, devlet kurumları, camiler, okullar, üniversiteler, vb gibi birçok iç ve dış mekanda kullanımı sağlanır.
Aynı zamanda iç ve dış mekanlarda kullanımı zorunludur.

Hissedilebilir Yüzey Çeşitleri

Hissedilebilir yüzeyler, hissedilebilir kılavuz yüzey, uyarıcı yüzey ve eliptik yüzey olmak üzere üçe ayrılır. Bu üç yüzeyin kendisine ait özellikleri ve anlamları bulunur.

Hissedilebilir Kılavuz Yüzey

Çubuk biçiminde kabartma işlemi sağlanmış ve hareket yönüne paralel bir şekilde tasarımı sağlanmış yüzeylerdir. Hissedilebilir kılavuz yüzeyler görme engelli vatandaşların gidebileceği yöne kolay, rahat ve güvenli bir şekilde gitmelerine kılavuz olurlar.
Peki listelememizi isterseniz görme engelli bireyler için bu kılavuz yüzey şeritleri tam olarak ne yaparlar?

  • Görme azlığı çeken bireyler için bir klavuz niteliği taşırlar.
  • Görme engeli olan bireyler için takılıp, düşme ihtimalini en aza indirirler.
  • Ani biten kaldırım yüksekliklerinden oluşan sakatlık riskini ortadan kaldırır.
  • Kış aylarında kaydırmazlık özelliği olması nedeniyle kayarak düşme riskini görme engeli ya da az görme problemi olan bireylerde ortadan kaldırır.
  • Rengi, yapısı ve uygulanış şekli ile görsel olarak yollara farklı bir hava katar.
  • Görme problemi olmayan bireylerin yapısı nedeniyle takılıp düşme ihtimalini ortadan kaldırırlar vb.

Bu hissedilebilir kılavuz yüzeyler iç mekanlarda kullanılacak ise kirlenmezlik ilkesini temel alarak üretimi sağlanmış olması gerekir aynı şekilde dış mekanlarda kullanılacaksalar üzerindeki tırtıklar ile kaydırmazlık ilkesini temel almaları gerekir.
Çift renk olarak ta üretilebilir tamamen tercih meselesidir. Hissedilebilir kılavuz yüzey 0,40*50 ve 0,30*50m ölçülerinde üretilmektedir. Hissedilebilir kılavuz yüzey, uyarıcı yüzeyler ile beraber kullanılmalıdır. Yol boyunca karşılarına çıkabilecek tehlikelerin uyarısını sağlamalı ve ulaşıldığına dair bilgilendirmesini sağlamalıdır.

Hissedilebilir kılavuz izlerde ele alınması gereken unsur tamamen güvenliktir.Güvenliği sağlamak için kılavuz izler organik olarakta döşenebilir. Kafa karıştıracak herhangi bir boşluk bulunmamalıdır. Eğer kılavuz izin etrafında rögar kapağı gibi bir engel varsa etrafından kavis oluşacak şekilde geçişi sağlanmalı güvenliği aksatmamalıdır.

Hissedilebilir Uyarıcı Yüzeyler

Nokta veya kubbe şeklinde kabartma işlemi sağlanmış yüzeylerdir. Sadece tehlikeli bir durumda ya da karar noktalarında dikkat çekmek için uyarmak için tasarlanmışlardır. Bu yüzeylerin amacı tamamen yol üzerindeki herhangi bir değişikliği görme engelli vatandaşa hissettirmektir. Mesela yaya geçitleri, kaldırım ve rampa önleri örnek verilebilir.

Hissedilebilir Eliptik Yüzeyler

Bu yüzeyler ise elips şeklinde kabartması sağlanmış yüzeylerdir. Görme engelli vatandaşların, raylı sistemlerde misal metrolarda, peron ve zemin geçişlerinde seviye farkını hissettirebilmek için tasarlanmıştır.

İçeriğimizi okumanıza rağmen aklınızda kalan soru ve sorunlar için özellikle bu yazımızın içeriği olan Hissedilebilir kılavuz yüzey konusu hakkında tüm merak ettiklerinizi 0850 441 0 441 nolu telefon numarasından arayarak öğrenebilirsiniz.

Diğer Yazılar